IDG-bloggaren Niklas Andersson har fått en fråga som handlar om hur man kan få lite av den fart och fläkt som finns i open source-världen i sitt egna projekt, och eftersöker fler tankar på ämnet. Jag har ingen egen erfarenhet från open source-utveckling, men jag tror ändå att jag kan identifiera åtminstone en egenskap som går att låna över till kommersiella projekt.
Först och främst, en egenskap som är lika ovanlig som kontroversiell i näringslivet: frivillighet. Deltagare i open source-projekt väljer själva att delta. Deltagare i företags projekt blir ofta ditkommenderade av någon annan. Är det egentligen inte ganska uppenbart?
När människor själva får välja, då väljer de att engagera sig i något de vill ge sitt fulla stöd. När någon annan väljer åt oss blir det sällan lika bra. Synd då att det verkar så sällsynt att människor i företag själva får välja vart de vill rikta sitt engagemang.
Den som vill se kraften i frivillighet kan pröva att delta i ett open space-möte, t.ex något av de som Citerus är med och sponsrar under de kommande månaderna, dels Scrum Gathering i Stockholm, dels Engagemangsdagen 2008, där open space-skaparen Harrison Owen besöker Uppsala.
Harrison Owen fick idén om open space som en reaktion på den feedback han fick efter att ha arbetat länge och hårt med att arrangera och genomföra en större konferens. En inte helt ovanlig kommentar, som säkert känns igen, var: “Konferensen var bra, men det bästa var alla samtal man hade under fikapauserna”. Man kan väl säga att Owen fick idén att göra en konferens baserad på fikapausens filosofi.
Ett open space-möte börjar med en inbjudan att delta och konferera på ett tema. Under mötet börjar deltagarna, som alltså frivilligt valt att vara med, med att själva utforma schemat för konferensen, och teckna upp sig för sessioner som föreslagits på plats. Sedan drar man igång. Folk deltar där man vill. Grundregeln är att man röstar med fötterna även under själva genomförandet av mötet. Känner man vid något tillfälle att man kan göra och ha mer nytta av att vara på en annan plats så byter man helt enkelt plats. Dessa frivillighetsregler gör att rätt människor gör rätt saker hela tiden.
På Citerus använder vi open space-konceptet i ett miniformat minst en gång i månaden, när alla medarbetare träffas under en heldag för lärande och skapande. Skillnaden mot ett centralt planerat och obligatoriskt schema är uppenbar. Folk väljer själva att investera sin talang där den ger både mest nytta och mest tillfredsställelse – och varför skulle någon vilja ha det på något annat sätt?
In one of your postings you had a link to Russ Ackoff videos, which is now not working. Any chance you downloaded them?